luni, 17 ianuarie 2011

Sunetul tacerii1.          Suntem foarte mult inchisi în psihologia noastra, şi proiectam aceasta psihologie peste tot în jur. Un om al liniştii găseşte ca întreaga lume este plină de liniste. Chiar si sunetele adancesc doar tăcerea. Şi un om plin de zgomot nu devine niciodata conştient de linistea imensă a noptii. Totul depinde de tine. Lumea nu este nimic altceva decat proiectia ta.
2.          Deveniţi tăcuti. În tăcerea ta, toate întrebările vor dispărea. Şi dansul va incepe, indiferent de figură! Pentru că în măsura în care interiorul tau este interesat, acesta nu are nici o figură, este doar o flacără luminoasă care poate dansa. Acesta a fost veşnic acolo, reprimata de tine. Sunteţi cel mai mare duşman al vostru. Efortul meu este de a vă transforma în cea mai bun prieten al vostru.    
3.          Un om al linistii se misca cu un anumit camp de energie in jurul sau si daca esti receptiv vibratia  sa incepe sa-ti atinga inima.
4.           In meditatie,linistea vine pe acordul sau. Tu doar priveste mintea fara sa o controlezi,sa o represezi de la nimic,iar linistea vine imediat,ca si o briza si o data cu tacerea ,parfumul florilor. Aceasta este stralucirea ta .Este propria ta esenta de care nu erai capabil sa o cunosti deoarece era prea mult zgomot.
5.           Intreaba,fa tot ceea ce este posibil,si intr-un final-obosit,epuizat-trebuie sa te relaxezi;renunti pana la urma la ideea de iluminare,totul este in zadar.In aceasta tacere,cand dorinta nu-ti conduce mintea,realizezi brusc ca tu esti cel luminat.Iluminarea nu era niciunde altundeva ci era in tine. Dar este nevoie de liniste profunda,nu de dorinta.
6.          Iluminarea este deja acolo. Tu esti un buddha,dar nu esti constient de asta.Cum sa devi constient de asta? De-a lungul secolelor,aceasta a fost calea,si nu vad sa fie vreo alta posibilitate. Vei deveni constient de asta in liniste suprema. Dar tacerea profunda,o stare nu a mintii, un spatiu pur,are nevoie de toata dorinta ta de a fi epuizat.
7.          Fiind in prezenta unui maestru,tacerea apare in propriul ei acord. Asa cum in Himalayas,unde zapada e eterna si tacerea aproape antica...doar stand acolo sub un copac,incepi sa simti, sa te acordezi la imensitatea care te inconjoara. Sa fii in prezenta unui maestru este o experienta care te trimite si mai profund.
8.          Fara minte-tacerea absoluta a tuturor gandurilor,absenta completa a mintii-devine oglinda fara nici o zgarietura,fara nici macar un gand.Si brusc: explozia:ai devenit constient pentru prima oara de fiinta ta.
9.          Care este rostul unui rasarit frumos daca dormi? Mintea este somnul tau,concentrat sau nu. Meditatia este trezirea ta. In momentul in care te trezesti,somnul dispare si cu el toate visele,toate proiectiile,toate astepatarile,toate dorintele. Brusc esti intr-o stare de lipsa a dorintei ,fara ambitii,tacere absoluta. Si doar in aceasta liniste,infloreste floarea fiintei tale. Doar in aceasta liniste lotusul isi deschide petalele.
10.     Adevarul nu e ceva ce vine din exterior ,se inalta din intensitatea linistii tale.Adevarul nu e altceva decat tacere.O liniste mica devine usa catre o liniste mai mare si in final ,tacerea insasi, devine atat de condensata — Gurdjieff obisnuia sa o numeasca :"cristalizarea"-pe care o gasesti .In acea descoperire,ai gasit adevarul.Pe urma viata este o bucurie,un cantec,un dans,o celebrare.
11.        Daca chiar iti doresti sa exprimi adevarul,nu spune nimic despre el,lasa doar spatiul liber.Lasa oamenii sa auda fara ca tu sa spui nimic.Aceasta este singura posibilitate in care adevarul a fost mereu transferat de la o inima tacuta,la alta.Doar in tacere absoluta este singura posibilitate de a va intalni,de a imparti.
12.     Tacerea e  tot ceea ce e nevoie,iar totul ii urmeaza muzica.
13.      Meditaţia este un efort de a aduce lumină , bucurie , linişte şi  fericire, şi din această lume frumoasă de meditaţie este imposibil pentru tine să faci ceva greşit. Deci, l-am schimbat complet. Religiile au insistat pe acţiune; insistenţa mea este pe conştiinţă, şi conştiinţa poate creste numai în tăcere. Tăcerea este dreptul de baza pentru constiinta. Când tu esti zgomotos nu poţi fi foarte alert şi conştient. Când eşti conştient şi alert, nu poţi fi zgomotos - ele nu pot co-exista.
14.      Gratia divina vine ca o floare a fiintei tale.In momentul in care meditatia ta atinge cel mai adanc punct,chiar in mijlocul ciclonului,apare o liniste ennorma;linistea si fericirea se ridica din tine.Gratia este efectul total al tuturor acestor calitati: liniste, pace, iubire, compasiune ,fericire ,extax. Cand toate acestea se aprind in tine,flacara lor,focul lor,incepe sa radieze din corpul tau fizic. Sunt atat de multe ca incep sa dea pe afara.Aceasta stralucire a interiorului tau extaziat este ceea ce poate fi definita ca gratie divina.
15.        Nerabdarea te face urat.Nerabdarea este o perturbare a meditatie tale.Invata sa astepti.Fii rabdator si increde-te ca existenta iti va da tot ceea ce esti pregatit sa primesti.Tot ceea ce ai de facut este sa continui sa mergi mai adanc in meditatie,dincolo de minte,in liniste.Fara ganduri,fara emotii,fara stari,doar un privitor tacut , care asteapta orice considera existenta ca e pregatit sa primeasca.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu